Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı Bahar yarıyılında çok sayıda toplum temelli etkinlik gerçekleştirdi.

1. Köy Uygulaması (Prof. Dr. Gülbu Tanrıverdi):

• Ziyaret Edilen Köyler: Kumkale, Dümrek, Evciler, Çırpılar, Koşuburnu, Denizgöründü, Derbentbaşı, Mahmudiye, Pınarbaşı, Ahmetçeli, Pıtıreli, Çetmi, Sarıdüz, Karıncalık.
  • Yapılan Faaliyetler: Gebe, lohusa, yaşlı ve çocuk izlemleri; ev ziyaretleri; köy okullarında, kahvehanelerde, evlerde ve sokaklarda tansiyon ölçümleri ve bireysel sağlık eğitimleri.
  • Verilen Eğitimler: Akran zorbalığı, sigarayı bırakma, diyabet, hipertansiyon, kanserden korunma, hayvanlardan geçen hastalıklar, suyun ve su tasarrufunun önemi, atıkların yok edilmesi ve sağlık zararları.
  • Sağlık Merkezleri Ziyaretleri: Evciler, Mahmudiye, Kumkale Aile Sağlık Merkezleri ve Pınarbaşı ile Koşuburnu sağlık evleri ziyaret edilerek bilgi alındı.

2. Çanakkale Huzurevi (Doç. Dr. Melike Yalçın Gürsoy):

• Faaliyetler: Huzurevinde kalan yaşlı bireylerle zaman geçirilmesi, hipertansiyon, boy ve kilo taramaları, bireysel sağlık eğitimleri.
  • Destekler: Rehabilitasyon katlarında yaşlıların tedavi ve bakımlarına yardımcı olunması, bilişsel aktiviteler.

3. Altın Yıllar Yaşam Merkezi (Doç. Dr. Melike Yalçın Gürsoy):

• Faaliyetler: Yaşlı bireylerle atölye çalışmaları, sağlık taramaları (hipertansiyon, boy, kilo, kan şekeri) ve bireysel sağlık eğitimleri.

4. Toplum Sağlığı Merkezi (Dr. Öğr. Üyesi Özden Erdem):

• Çevre Sağlığı Değerlendirmeleri: Toplum Sağlığı Merkezi ve çevresi, çevre kirliliği, çöp ayrıştırma, okul sağlığı açısından incelendi.
  • Eğitimler ve Bilgilendirmeler: Gebelere verilen hizmetler, üreme sağlığı hizmetleri, teknoloji bağımlılığı taraması, şiddeti önleme, intihardan koruma, aşı dolapları ve ulusal aşı takvimi, sigara bıraktırma danışmanlığı.
  • Uygulamalar: Su analizi, klor testi, mikrobiyolojik ve kimyasal incelemeler, mamografi, gaitada gizli kan, HPV ve Pap smear testleri.

5. Sağlıklı Yaşam Merkezi (Arş. Gör. Gözde Özsezer):

• Sağlık Taramaları: Hipertansiyon, görme, BKİ, osteoporoz, kardiyovasküler hastalık risk taramaları, vücut yağ ölçümü.
  • Eğitimler: Sağlıklı beslenme, el hijyeni, kazalardan korunma, aile planlaması, kronik hastalıklar, fiziksel aktivite, tütün ve madde bağımlılığı.

6. TRSM-Verem Savaş Dispanseri (Uz. Hemşire Sadegül Hasanova):

• Bilgilendirmeler: Verem hastalığı ve bulaşıcı riskleri, ilaç bilgileri, PPD testi.
  • Aktiviteler: Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde el sanatları ve seramik atölyesi etkinlikleri, müzik ve dans aktiviteleri.

7. Belediye Atam Kreş (Hemşire Ayla Özkaya):

• Eğitim Konuları: El yıkama, ağız ve diş sağlığı, sağlıklı beslenme, su, kâğıt, elektrik tasarrufu, geri dönüşüm, teknoloji bağımlılığı, vitaminler.
  • Aktiviteler: Yoğurt kovalarını dönüştürme, kitap okuma, gözlem ve oyunlar.

8. Hüseyin Akif Terzioğlu İlkokulu (Hemşire Canan Coşan):

• Eğitim Konuları: Hijyen, kazalardan korunma, tasarruf, sağlıklı yaşam, teknoloji bağımlılığı.
  • Taramalar: BKİ taraması, işitme taraması.

9. ÇOMÜ Kreş (Uz. Hemşire Fatma Sebahat Yılmaz):

• Faaliyetler: Ağız ve diş sağlığı taraması, el hijyeni, boy kilo ölçümleri, psikomotor becerilerin gözlemi, çeşitli etkinlikler ve eğitimler.
  • Eğitimler: Oyunlar, seramik çalışmaları, beslenme problemleriyle iletişim, acil durum müdahaleleri.

10. Hüseyin Akif Terzioğlu Ortaokulu (Hemşire Nedret Çiçek):

• Eğitim Konuları: Akran zorbalığı, beslenme, hijyen, meme kanseri erken tanı, afet yönetimi.
  • Uygulamalar: Taramalar ve bireysel eğitimler, stant kurulumu, sağlık haftası etkinlikleri.